KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Rozkład dnia

6:30-7:30

Schodzenie się dzieci. Swobodne zabawy według zainteresowań dzieci: rysowanie, budowanie z klocków, zabawy w kącikach, puzzle, układanki, gry dydaktyczne, oglądanie książek. Rozmowy dzieci z nauczycielem na interesujące je tematy.

 

REALIZACJA PODSTAWY PROGRAMOWEJ W GODZINACH: 8:30-13:30

7:30-8:30

Śpiew znanych i lubianych piosenek, powtarzanie wierszy, ćwiczenia logopedyczne, przygotowywanie materiałów do zajęć, prace porządkowe w kącikach. Ćwiczenia poranne. Czynności sanitarno- higieniczne: korzystanie z toalety, mycie rąk. Śniadanie- wyrabianie u dzieci nawyku właściwego spożywania posiłku, kulturalnego zachowania się przy stole.

8:30-9:30

Zajęcia dydaktyczne- realizacja celów wychowania przedszkolnego we wszystkich obszarach działalności edukacyjnej.

9:30-10:30

Zabawy dowolne dzieci w kącikach zainteresowań. Indywidualne i grupowe prace nauczycielki o charakterze obserwacyjnym.

10:30-11:30

Pobyt dzieci w ogrodzie przedszkolnym, na spacerach, wycieczkach. Gry i zabawy ruchowe na świeżym powietrzu, obserwacje przyrodnicze.

11:30-12:30

Czynności sanitarno- higieniczne: korzystanie z toalety, mycie rąk. Obiad. Dzieci młodsze- poobiedni odpoczynek. Dzieci starsze- słuchanie muzyki, bajek. Zabawy w teatr. Czytanie dzieciom książek.

12:30-13:30

Dodatkowe zajęcia opiekuńcze, wychowawcze, dydaktyczne, gry i zabawy edukacyjne, aktywizujące, badawcze, artystyczne, ruchowe, zajęcia wyrównawcze.

13:30-14:00

Czynności sanitarno- higieniczne. Podwieczorek.

14:00-15:00

Kontynuacja działalności edukacyjnej:
zabawy ruchowe,
zabawy i gry dydaktyczne, stolikowe,
ćwiczenia gramatyczne, słownikowe,
praca indywidualna, wyrównawcza,
zabawy dowolne według zainteresowań,
zajęcia w małych zespołach,
omówienie z dziećmi wydarzeń dnia.

15:00-16:30

Własna aktywność dzieci- swobodne zabawy w ogrodzie przedszkolnym lub w sali: rysowanie, gry planszowe, zabawy konstrukcyjne, itp. Porządkowanie sali po skończonej zabawie.